Fortidens synder

Skumfidus eksperimentet

Hele torsdag formiddag har Bean, Jonas og jeg tilbragt på Institut for Psykologi. For snart 5 år siden deltog vi i et spændende forsøg om det førsproglige barns tilknytning og omsorgsrelationer – og ved både 2 og 3 år har vi været til opfølgende besøg. Data fra det oprindelige forsøg er i dag ved at blive udrullet i samarbejde med sundhedsplejen i Københavns Kommune for at støtte og hjælpe mødre (og fædre) med efterfødselsreaktioner.

Dagens besøg var 5-års opfølgningen, og Bean klarede tre timer i stiv arm. Øvelser, historiefortælling, kognitiv problemløsning, fri leg. Hun elsker det og hun havde en fest. Forinden havde Jonas og jeg svaret på alenlange spørgeskemaer.

Sidste test var skumfidus-udfordringen. I ved. Den her:

Bean fik stillet en skumfidus foran sig, fik at vide at hvis hun ventede fik hun to – og så sad hun ellers i 15 minutter alene i et rum med en skumfidus. Og ventede. Og ventede. Lavede ansigter i spejlet, sang hjemmelavede sange om skumfiduser og sanglege til at fordrive tiden.

På et tidspunkt var samtlige voksne nødt til at kvæle latteren, da hun utålmodigt råbte ud igennem døren: “Er du klar eller er du doven?”

Hun fik sine to skumfiduser for en imponerende indsats. Hun rørte ikke engang ved lokkemaden – men det er også omkring 5-års alderen børn lærer behovsudsættelse.

Det er en umådeligt træt pige, vi har haft fornøjelsen af resten af dagen, men det er altid en fornøjelse at deltage i forsøgene. Dels for at bidrage til videnskaben, dels fordi Bean har en fest – og dels fordi vi altid lærer noget nyt om vores skønne pige.

2 kommentarer

 • Kathja

  Der lyder utroligt spændende, at se ens barn udfolde sig i sådanne rammer, og opnå ny viden samtidig. Hvordan er i blevet testpersoner? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Det er virkelig interessant – vi kom med i det oprindelige forsøg ved at jeg så en flyer, der var hængt op ved jordemoderen mens jeg ventede Bean. Der er løbende forsøg igang på BabyLab, og jeg tror måske man kan se en oversigt på Institut for Psykologis hjemmeside?

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fortidens synder