Minimal Monday: Affektionsværdi

En mors mareridt

Jeg ved ikke, om det er særligt, når man har pigebørn. Den lille angst, der sidder et sted bagest i hjertet for, at de kan blive ofre for seksuel vold. At nogen en dag ser dem, ikke som hele mennesker og individer med ret til at sige til og fra i forhold til deres egen krop og grænser, men som netop bare kroppe.

Især i et samfund, hvor det snarere er reglen end undtagelsen, at gerningsmanden (al statistik viser, at langt flere mænd end kvinder begår seksuel vold) ikke straffes og at en anmeldelse aldrig bliver til en sag. (Se mere HER)

Jeg håber, at vi kan lære vores døtre at tage vare på sig selv og deres veninder. At de ALTID har retten til at bestemme over sig selv. At INGEN må gøre noget, de ikke har lyst til. At man GODT må ombestemme sig. At de har RET til og KRAV på at blive respekteret. Også selvom de har drukket.

Og jeg håber, at andre mødre og fædre lærer deres sønner det samme. Jeg håber, vi en dag når dertil, at et offer aldrig bliver spurgt om hvad hun havde på og hvor meget hun havde drukket. Hvor bevidstløshed ikke er ensbetydende med samtykke. Hvor man frem for at bebrejde kvinden hendes ‘lemfældige’ omgang med sikkerhed i stedet bebrejder manden hans manglende selvkontrol. Hvor svært er det at undgå at voldtage nogen? Oprigtigt talt.

Jeg tror, mange kvinder kender til at holde øje i hverdagen. En hurtig scanning af omgivelserne, når man er alene og på vej hjem. Jeg ved i al fald, at jeg vælger den brede, oplyste cykelsti om aftenen frem for den lille sti bagom kirkegården, selvom den rute er hurtigere.

Jeg ønsker mig en kultur, hvor mænd, der åbenlyst objektificerer kvinder og udelukkende ser dem som seksualobjekter og som ejendom, ikke tages seriøst som præsidentkandidater. Hvor kvinders professionalisme og seksualitet ikke sammenkædes.

I foråret havde dokumentaren ‘Audrey & Daisy’ premiere på den amerikanske Sundance festival. Nu kan den streames på Netflix. En film om to piger, der hver var udsat for seksuel vold – og om følgevirkningerne af mistro og mobning på de sociale medier. Det er ikke feel good. Men det er vigtigt.

4 kommentarer

 • Anonym

  Det er dog vigtigt at bemærke at der altså også ER kvinder der krænker og ikke mindst at der er drenge det bliver krænket! Det er en frygt man bør have som forælder – uanset om det er til en dreng eller pige.
  Min (mande)kæreste har været udsat for overgreb og kæmper nu for at bryde forestillingen om at det kun sker for piger og at mænd ikke må være påvirket af ‘en slags’. Så jeg kan love dig for at angsten også sidder i hjertet selvom man er drengemor!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Det er jeg rigtig ked af at høre. Naturligvis og beklageligvis er der også kvinder, der krænker og drenge og mænd, der bliver udsat for overgreb. ALLE overgreb – og især mod børn – er horrible. Og naturligvis bliver ethvert individ påvirket. Uanset køn.

   Statistisk set er der markant flere mænd, der krænker. Og ikke mindst, når piger bliver til (unge) kvinder er deres risiko for at blive udsat for seksuel vold mange gange større end jævnaldrende drenges. Både fra voksne mænd og fra jævnaldrendes side. Desværre.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det tror jeg, det er… Jeg tænkte i hvert fald, at jeg så slap for at være bange for voldtægter, da jeg fik at vide, at vi skulle have en dreng mere. At de bliver mere frie til at tage ud og rejse i Mellemøsten og Asien… Det er en dum verden, der opfører sig sådan, men jeg skal fx ikke til Indien.
  Til gengæld er jeg begyndt at tænke over, at de måske er mere udsatte for vold og knive? Men der bliver gerningsmænd i det mindste straffet.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Der er helt sikkert også nogle issues som mænd er mere udsatte for. Vold generelt.

   … men øj, hvor er jeg enig med dig i at det er en dum verden, der (stadig!) ikke ser mænd og kvinder som lige og hvor kvinder (stadig) skal holde ekstra meget øje med sig selv og sine omgivelser.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Minimal Monday: Affektionsværdi