• Caroline Jacobsen
  • Triplets of Copenhagen
  • Fit Mom
  • Østfronten
  • ···
Et hurtigt lørdagstip: sæsonens fineste strømpebukser i gode mellemstørrelser

Kommunikation

Når man tænker over det, så er hele konceptet ‘kommunikation’ et voldsomt kompliceret fænomen. Evnen til at forstå og forholde sig til andres output – til at indgå i en meningsfuld dialog og til at nå frem til fælles forståelse af et givent emne.

Netop dette – det på en gang komplekse og utroligt enkle i menneskelig kommunikation – er ekstra tydeligt for os i denne tid, hvor Lillesøster er i stigende grad forstår og bruger sprog.

Hun elsker at læse bøger. De samme 5-10 bøger. Igen og igen og igen. Hun gentager dyrelyde, kan udpege forskellige genstande, udvikler humor og genkender og imiterer følelser. Lotte på skadestuen er for eksempel ‘av-av’-bogen, og Lillesøster ‘snydegræder’ når Lotte græder i bogen.

Hun elsker at tale og fortælle. Naturligvis med os – men også for sig selv. Når hun sidder med legetøj, står foran dukkehuset eller bare nusser rundt, så er det med lyd på. Små narrativer, forklaringer og beskrivelser af sine omgivelser. Af en historie, hun er igang med at digte i den rolleleg, der udspiller sig gennem hendes hænder.

I stadig større grad bliver hendes babylyde til genkendelige ord. I al fald for os. Dyrelyde er nemme. ‘Buch’ er bog. ‘Bah’ er far og ‘Kach’ (tænk sønderjysk udtale af ‘kage’) er Bean. ‘Ga-ga’ (goddag), ‘Dadetgo’ (Værsgo), ‘Tak-tak’ og ‘Tik-tak’. Noget, der minder om og HELT sikkert betyder ketchup (!).

Der bliver flere og flere over de kommende måneder.

Det som jeg særligt bemærkede i dag, var Lillesøsters utilslørede glæde ved at blive forstået. At et ‘Ga-ga, ga-ga’ udløste svaret ‘Ja, der er en papegøje på reolen. Det er rigtigt’. (Fordi. I ved. Papegøjer siger ‘Goddag’…) Øjnene lyser op og hænderne klapper. Hun bliver stolt og hendes medfødte lyst til at kommunikere – en lyst, der findes hos alle menneskebørn – forstærkes kun yderligere.

Fra de første puf indefra og til det spæde barns reflekser handler det om kommunikation. Om et bånd mellem os – en fælles forståelse. Det er dejligt at kunne aflæse sin lille babys behov gennem dets non-verbale kommunikation. Men det er fantastisk at møde et barn, der er i fuld gang med at tilegne sig sproget og gøre det til sit redskab. For Lillesøsters vedkommende må være nærmest magisk. En helt ny verden, der åbner sig i erkendelsen af de muligheder det talte sprog rummer.

For slet ikke at tale om Bean og al den viden og forståelse om sprog og sprogets nuancer og finesser, der kan rummes af en 4,5 årig. Det må være et emne for en anden gang.

dsc_0650

2 uger gammel (be still my heart) og med en helt anden måde at kommunikere på <3

I morgen aften kommer i øvrigt næste afsnit af min blog-føljeton Minimal Monday. Det skal handle om digitalt rod – og om at slette billeder af sine børn (!) Du kan læse de første afsnit her, her og her

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Et hurtigt lørdagstip: sæsonens fineste strømpebukser i gode mellemstørrelser