Vaniljeprikket hyldeblomstsaft
[ ANNONCE ]
For første gang nogensinde har jeg i år kastet mig ud i hjemmelavet hyldeblomstsaft. Jeg er helt klart latemover på fremstilling af saft ud af de fine, hvide blomster, men det bliver ikke sidste gang.
Hvis du kender et træ et sted i nærheden, der stadig blomstrer, så er her en skøn opskrift på en vaniljeprikket, læskende portion hyldeblomstsaft.
Santa Maria sendte os et kit med bl.a. citronsyre som en del af deres kampagne #nomoreboringmeals, og det var åbenbart sparket, der skulle til. I søndags debuterede Lillesøster som cykelrytter, da vi alle tog afsted på en tur i nabolaget for at finde de fineste hyldeblomster. Bean syntes det var helt eventyrligt at samle blomsterne i kurven og det var så hyggeligt at lave saften med hende hjemme i køkkenet. Eneste ulempe i forhold til bær-saft, som er det, jeg plejer at lave, er ventetiden. Saften her skal trække i 3 dage inden den kan kommes på flasker og i glas.
Ca. 2 liter koncentreret saft
40 hyldeblomst-skærme
2 økologiske citroner
1 kg rørsukker
50 g citronsyre
1 vaniljestang
2 liter vand
Skyl og rens skærmene grundigt og kom dem i en stor skål sammen med citronerne skåret i skiver.
Bland citronsyren med sukkeret. Flæk vaniljestangen og findel kornene med lidt sukker inden både korn og stang kommes i skålen.
Bring vandet i kog og opløs blandingen i det kogende vand.
Hæld nu sukkerlagen over skærmene og rør godt rundt. Dæk skålen med et tætsluttende låg eller med film og stil saften køligt i 3 døgn.
Si nu saften og hæld den på rengjorte flasker.
Fortynd hyldeblomstsaften med vand eller danskvand – og med isterninger og frisk mynte, hvis det skal være ekstra fint. Jeg havde ikke nok rene flasker, så jeg fyldte også et par isterningeposer med hyldeblomstsaft. Jeg tænker at det bliver en nem måde at lave kold saftevand på senere på sommeren. Eller brug den ufortyndet til at dryppe over sukkerbrødsbunde, når du laver (lag)kager i sommertiden, for at de ikke skal blive for tørre i krummen.
Denne opskrift giver en hyldeblomstsaft, der ikke er helt så sød som dem, vi plejer at købe. Det er faktisk ret lækkert med en lidt mere ‘voksen’ smag – selvom Bean absolut også har godkendt denne version. Jeg tænker at et glas kølig hvidvin med et skvæt hyld i også kunne gøre det ud for en ret skøn sommerdrik.
Er der nyt fra Østfronten? Følg med på Facebook, via Bloglovin’ og Instagram
En anden gang så lad være med at skylle skærmene, du skyller al smagen af 😄