Den største fan

Amme-status // Fri mælkebar og ‘gamle’ babyer

Hvornår er babyer for ‘store’ eller for ‘gamle’ til at blive ammet? Og skal vi egentlig ikke snart til at trappe det dér ammeshow lidt ned?

Om en uge bliver Lillesøster 11 måneder. (Hvilket også betyder at hun meget snart runder sin 1-års fødselsdag, men det er en helt anden snak. Lige nu skal det handle om amning.)

Jeg praktiserer fri mælkebar. Der er ingen begrænsninger og ingen restriktioner. Egentlig har jeg aldrig tænkt at jeg ville amme efter et skema – heller ikke dengang jeg var gravid med Bean. Det har altid virket unaturligt og unødvendigt for mig, at et sundt og rask barn i trivsel skulle spise efter bestemte tidspunkter og med et bestemt antal timer imellem hver amning. Forstå mig ret. Nogle babyers vægt og vækst skal man have styr på mere nøje, og så giver det mening at holde styr på deres indtag af den søde, fede mælk. Mine børn har aldrig haft den slags helbredsudfordringer, og begge piger har fået tilbudt brystet her, der og allevegne. Bogstaveligt talt allevegne, for jeg har ingen skrupler over at amme i offentligheden.

Bean er for længst færdig med bryster. Det er for babyer, som hun siger. Hun stoppede selv fra den ene dag til den anden omkring 14 måneder. Lillesøster bliver stadig ammet i ret vidt omfang. Hun spiser til gengæld også en masse mad og er rigtig god til at drikke vand af et lille krus.

 photo DSC_0031_zpst72hsbis.jpg

‘Hvor ofte ammer du hende så?’ Det ærlige svar er, at det aner jeg ikke. Jeg tæller ikke. Det har jeg aldrig gjort. Lillesøster bliver lagt til, hvis hun virker som om, hun trænger til det. Hvis hun er træt, pjevset, sur, lige skal vågne fra en lur eller bare når jeg kommer hjem fra arbejde. Inden hun skal sove for natten. Og dertil et varierende antal gange i løbet af natten.

Efterhånden fortrækker jeg til rolige omgivelser, hvis vi er ude. Ikke fordi jeg synes det er pinligt eller underligt at amme en baby på snart 11 måneder. Slet ikke. Jeg synes det er helt og aldeles naturligt og det rigtige for os, og jeg er fløjtende ligeglad med hvad andre måtte mene. Til gengæld synes Lillesøster at hele verden er u-TRO-ligt spændende, og hun river hovedet halvt af led for at kigge efter lyde og bevægelser. Resultatet er, at både mit og hendes tøj bliver fedtet ind i modermælk. Så. Derfor vælger jeg, hvis det er praktisk og/eller muligt, lidt mere rolige og afskærmede steder at amme.

Udgangspunktet er, at Lillesøster selv får lov at trappe ned og stoppe, når hun er klar. Bevares. Jeg kan da godt af og til ønske mig lidt mere af den frihed, det giver, at der ikke længere er et fysisk bånd mellem os. At jeg kan dele nattevagten med Jonas og selv sove mere end et par timer i streg. På den anden side elsker jeg at amme. Jeg elsker forbindelsen mellem os. Roen i en ammestund. Fornemmelsen af mit lille barn, der tanker op på næring og nærhed hos mig for enten at blive blød og tung og overgive sig til søvnen – eller blive klar til igen at møde, udforske og udfordre hele verden.

Opstarten med Bean var svær og smertefuld (for mig), men amningen blev en redningsplanke og et helle midt i kolikken og udfordringerne med alt for lidt søvn. Jeg er så glad for, at jeg holdt ud og blev ved, selvom jeg var ved at kaste håndklædet i ringen efter de første uger. Med Lillesøster var der ingen problemer. Jeg vidste, hvad jeg gik ind til og var forberedt på et par uger, hvor alting var ømt. Hendes suttebehov er og har desuden altid været mindre konstant end Beans var.

Min historie og vores valg er ikke alles valg. Man skal vælge den løsning, der er rigtig for en selv. Hvis amningen hænger dig langt ud af halsen, når baby er 6 eller 9 måneder, så er det nok en god idé at finde en anden løsning. Hvis det aldrig kom til at fungere, så er jeg aldeles overbevist om, at flaskebørn får ligeså meget nærhed og ømhed mens de spiser i favnen på deres forældre, som Lillesøster gør. Hvis jeg og Lillesøster har lyst til at amme i 3, 6 eller 8 måneder endnu, så er det sådan, vi gør. Vi tager det som det kommer. En dag, en uge, en måned ad gangen. Så længe amningen giver mening for os begge, bliver vi ved.

Er der nyt fra Østfronten? Følg med på Facebook, via Bloglovin’ og Instagram

7 kommentarer

 • Folk har så mange meninger om, hvad der er rigtigt og forkert i forbindelse med amning. Jeg har siden Edith var omkring 3 måneder også måtte gå afsides for at amme – hun skal følge med i ALT! Hun er nu 6 måneder og jeg har ingen anelse om, hvornår vi stopper amning – venter og ser, hvad der giver mening.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kathrine

  Jeg synes det er så dejligt der rundt omkring er fokus på at amme de lidt større babyer og børn . For det er vigtigt at normalisere det.

  Vores samfund er altså lidt skørt indimellem synes jeg. Støder ofte på at nogle bliver mødt med forundring over børn over 6 mdr ammes. Mange har så travlt med vores børn skal være store og selvstændige, ” navlesnoren skal kappes” . Men vi har efter min mening ogsp indrettet et samfund hvor det kan værw svært at tilgodese børnenes behov ( min meming og en anden snak- beklager 🙂 )

  Jeg ammer stadig lillesøster på 13 mdr, og som dig har jeg også planen at fortsætte så længe det er godt for os begge. Jeg skal starte job på onsdag- hvor hun så skal værw sammen med hendes far når jeg er afsted. Er spændt på hvordan det påvirker amningen , men jeg håber vi fortsætter noget endnu. Fordi det er sundt for hende, fordi det giver hende tryghed og ro, og fordi det giver os nogle rigtig hyggelige særlige stunder sammen <3

  Når jeg bliver spurgt hvornår jeg stoppet svarer jeg altid at det ved jeg ikke, men ofte fortæller jeg også WHO anbefaler amning til 2 år, for jeg tror faktisk en del ikke er klar over det faktisk rent fysisk også er godt for de lidt større børn at blive ammet.

  Tak for dit fine indlæg.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cherie

  Dejligt med lidt afslappethed omkring ammening. Jeg sidder pt og ammer min søn på 8 mdr, og mange spørger hvor tit ammer du? Skal du ikke snart i byen? Hvornår stopper du? Jeg aner ikke hvor tit, måske 4-10 gange på en dag, og lige så ofte om natten. Nej jeg mangler ikke alkohol, men lad os mødes til lidt kage og vand. Jeg ammer ham minimum til han er 1 år, og måske længere, hvis vi har behov for det.

  Slap nu lidt af med de kasser til vores børn, dem skal andre nok komme dem i med tiden.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Så længe du og din søn har glæde af amningen, så er det virkelig ingen andres sag. Du lyder helt afklaret – dejligt! Og PS. Man må godt drikke lidt alkohol selvom man ammer. Siger SST selv.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stine

  Jeg ammede min datter i dag i en park og en ved et busskur. I parken stoppede en dame op og vendte sig mod mig og sagde ar hub bare lige ville sige hun synes det var flot jeg stadig ammende.

  Ved bussen snakker dwn anden dame sødt til min datter om at mælk er dejligt, men siger noget til mig “om at hun da ammes længe og om hun ikke brugte sut”. Valgte dog at Jæren det som et velment forsøg på at være åbentsindet.

  Min datter er i øvrigt 21 måneder, kan kan let gå får at være yngre ,hvis man ikke ser hende gå runde eller hører hende snakke, da hun er meget lille.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helle

  Er der nogen, der synes, et barn på 11 måneder er for gammelt til at blive ammet? Det troede jeg ikke, der fandtes. Sundhedsstyrelsen anbefaler jo også deltidsamning til 12 måneder og gerne længere. Jeg ved, der er meget snak om, at åh så mange finder det anstødeligt at amme (længe), men jeg har aldrig selv mødt en. Heller aldrig har nogen kigget skævt til mig, når jeg ammede offentligt. Måske er “folk” bedre, end mange gør dem til 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   De findes så absolut. Desværre, for det er jo noget pjat. Jeg mødte en del blikke og direkte (og indirekte) kommentarer, da jeg ammede Bean. Jeg ved ikke om jeg har lukket ørerne mere eller bare udstrålet noget andet med Lillesøster men med hende har vi kun fået spørgsmål om nedtrapning ift mere fast føde.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Den største fan