#sukkerfredag og en 90 dages udfordring

Når grænsen er nået

Jeg er i virkeligheden ikke et specielt rummeligt menneske. There. I said it. Det er jeg ikke. Jeg er for eksempel SLET ikke rummelig over for forældre, der ikke lader deres børn vaccinere. Eller mennesker, der stemmer på Dansk Folkeparti. Sådan er det.

Over for mine børn (og nære relationer) er jeg mere rummelig. Accepterer fejltagelser, transgressioner – det menneskelige aspekt. Jeg rummer eksempelvis, at Bean bliver hysterisk rasende. At hun råber og skriger. Til en vis grænse. For ligesom jeg er overbevist om, at det er vigtigt at hun får lov at føle og reagere på sine følelser og at hun ved, at hun er elsket uanset hvad hun siger og gør; ligeså vigtigt er det, at hun også lærer at ubetinget kærlighed ikke er lig med vidtåbne grænser og carte blanche for dårlig opførsel.

Jeg er mor, men jeg er også menneske. Og som menneske har jeg grænser, der skal respekteres. Forleden fandt Bean og jeg ud af, hvad der sker, når man kommer til en af de grænser.

Ved afhentning i børnehaven gik Bean helt i sort. Hun skreg og hylede og hun ville absolut ikke med ‘HJEEEEEEEEM’. Hun gemte sig, løb væk og var slet ikke til at tale til fornuft. Hun sad simpelthen fast i skrigeriet, så til sidst fortalte jeg hende, at nu skulle vi afsted, så jeg ville bære hende ned. Det fik hende ikke til at stoppe eller være stille, men det betød at vi kom ned i garderoben og jeg fik tøj og sko på hende. Ude ved cyklen blev hun ved med at skrige ad mig indtil jeg til sidst simpelthen fik nok. STOP, blev der sagt. Med alvor i stemmen og en volumen et stykke over almindelig tale. Jeg vil IKKE finde mig i det. Jeg vil IKKE have, at du råber sådan af mig. Vi cyklede hjem i stilhed. Hun på cykelstolen med min tavse ryg foran sig. Jeg havde brug for tavsheden og for en tænkepause til at komme videre fra konflikten på en god måde. Hjemme løftede jeg hende ned, låste cyklen og gik hen mod hoveddøren. Hun fulgte tavs med. Op ad trapperne på samme måde.

Da vi var kommet hjem, satte jeg mig på hug foran hende og sagde noget i retning af dette: “Jeg bliver rigtig vred og rigtig ked af det, når du råber sådan af mig. Jeg glæder mig altid til at hente dig, men jeg bliver ked af det, når du råber af mig. Derfor har jeg lige brug for at være ked af det og vred et øjeblik uden at tale med dig. Så kan vi snakke sammen om lidt.”

Bean tog sine sko og jakke af i stilhed og gik ind på sit værelse og lukkede døren. Jeg gik ind i stuen til Jonas og Lillesøster, og ammede hende.

10 minutter efter kom hun ud igen. Med en smykkeæske fyldt med sine fineste perler til mig. En forsonende gestus og en undskyldning i børnehøjde. Som naturligvis blev accepteret.

 photo DSC_0136_zpsk0whwchq.jpg
 photo DSC_0139_zpsm6cg2k6a.jpg
 photo DSC_0125_zpsr4kow0gb.jpg^^Min stærke, lille, store pige. Med det store temperament og de store følelser. Og fødselsdagsnegle 🙂

Hvad med jer? Hvordan italesætter I grænser for jeres børn? Og hvordan håndterer I konflikter, der rammer jeres grænser for, hvad der er ok?

Det var i øvrigt denne artikel, der fik mig til at huske på episoden.

Er der nyt fra Østfronten? Følg med på Facebook, via Bloglovin’ og Instagram

15 kommentarer

  • Malene

    Jeg har ingen børn, men jeg elsker at i får talt om tingene efter man måske har råbt lidt højt.
    Det er virkelig noget alle kunne blive bedre til, istedet for “det taler vi ikke om efterfølgende mentaliteten” som jeg desværre oplever mange steder.
    Især hvis det er større mere grundliggende uenigheder man har, så undgår man alt det usagte.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Tak for din rare kommentar, Malene. Jeg ved godt, jeg har temperament – måske er det netop derfor, jeg er ekstra opmærksom på at huske efterspillet?

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maria

    Jeg synes, det lyder til, du håndterede det virkelig flot. Jeg håber, jeg vil kunne tackle det på samme måde, når min pige på et tidspunkt når samme stadie. Hun er 9 måneder nu, så der er (forhåbentlig) stadig lidt tid til.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Tak for det. Jeg bliver altid så træt af mig selv, når jeg trods gode intentioner bliver hidsig. Og skal vi ikke satse på, at der er læææææææænge til du skal ud i den slags spændende konflikter med din datter?

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ida

    Ja, forældre, der ikke lader deres børn vaccinere, samt DF-vælgere, er det værste i hele verden. Det aller, allerværste. Jeg kan overhovedet ikke komme i tanke om noget, der er værre. Slet ikke.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

    Jeg elsker de her indlæg. Sys virkelig du klarer konflikterne godt og glæder mig til at læse dine indlæg som gode råd til når min søn når i samme alder 🙂 sys du skriver rigtig varmt og godt. Tak for en god blog 😀

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Tak skal du have. Hvor var det en rar kommentar at få. Dejligt at du læser med <3

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christina

    I lyder til at håndtere jeres konflikter rigtigt fint, dig og Bean.

    Et eller andet sted er det helt befriende at læse om, at andre også har de samme konflikter, som vi bøvler en del med for tiden. For hold da op, hvor kan en 3 ½ årig trykke på nogle knapper, hvor det kan være endog meget svært at bevare roen og rummeligheden.

    Og hvor hader jeg bare mig selv, når jeg ikke formår at tackle situationen. For hvor går grænsen mellem at rumme de store følelser og samtidig opdrage mit barn?

    I gamle dage hed det vist trodsalderen, og nu selvstændighedsalderen… Lige meget navnet, så syntes jeg, at det er benhårdt!

    God dag og et ekstra kram til de forældre, som sidder på arbejde med sved på panden efter en hæsblæsende morgen med solcremes-, tøj- og cykelkonflikter.

    Alligevel glæder jeg mig allerede igen til at kramme mit lille monster i eftermiddag.

    BTW, elsker din indledning om rummelighed 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Man skal ikke lade en chance for at bashe anti-vaccinationsbevægelsen fra sig 😉

      Ja, de kan VIRKELIG ramme nogle knapper, de dér størrelser på 3-4 år. Jeg vil dog sige, at omkring 3,5 var den vildeste periode med Bean på konfliktniveau. Siden er det stilnet af og nu er det heldigvis markant sjældnere vi kører de store dramaer. Så der er håb forude!

      Jeg vil hellere have at mit barn ved, jeg har grænser og kan blive både vred og ked af det end at være evigt i balance. For hvor realistisk er det egentlig? Så længe man kan få klaret efterspillet på en god måde, tror jeg (håber jeg!) at der ikke er sket nogen skade.

      God karma til jer!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sabrina

    Hvis i syntes at det er svært nu, må jeg desværre være lyseslukker og sige – BARE VENT det bliver kun værre. Små børn små problemer/udfordringer – store børn STORE problemer/udfordringer og det ender s.. ikke engang selvom de bliver voksne (piger/mor konstallertionen er værst). Mor til 4 – 3 piger og 1 dreng

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Nu er problemerne man er i, i nuet vel store nok. Har aldrig set hvordan en kommentar som din kan medvirke til særlig meget.

      Alle aldre er fyldt med glæder og frustrationer på vær sin måde.

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Jeg synes nu alligevel, der er blevet lettere med Bean. Måske mest af alt fordi jeg selv er blevet dygtigere som mor til at løse problemer på stående fod og blevet mere bevidst om mine egne grænser.

      Dog er jeg helt med på, at typen af problemer og konflikter bliver mere kompleks med alderen 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Så fint et indlæg, og så fint tacklet. Det er nemlig vigtigt at de små forstår, at der er en grænse, og det forstår de ikke hvis man ikke siger fra. Men endnu vigtigere at det bliver afsluttet pænt, som da du fortalte at du blev vred og ked af det når hun råber. Det er dér Bean lærer, at hendes opførsel faktisk påvirker dig, også selvom hun er elsket ubetinget.

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

#sukkerfredag og en 90 dages udfordring