• Caroline Jacobsen
 • Triplets of Copenhagen *
 • Fit Mom
 • Østfronten
 • ···
Navngivning - ønsker til Lillesøster

Store, lille pige

Bean er tættere på 4 end på 3. Om godt to måneder er det fire fingre, hun kan holde op, når hun skal vise, hvor gammel hun er. Det er på samme tid meget stort og stadig meget lille. Det glemmer især jeg nogle gange. Hun er stadig kun tre år gammel, og der er grænser for, hvor meget man kan forvente af tre-årige børn.

powerless structures

^^Fra besøg på Louisiana foran Elmgreen og Dragsets fantastiske ‘Powerless Structures’. At være 3 år gammel må være lidt på samme måde af og til. Der er et ‘glass ceiling’ som man endnu ikke kan bryde igennem, fordi man mentalt og fysisk stadig har masser af udvikling tilbage. Kjolen er fra Zara, strømpebukserne er MarMar (gave)

Det er let at glemme, fordi hun er det store, selvhjulpne barn herhjemme – særligt sammenlignet med en baby. Bean taler (non-stop), forstår, argumenterer, joker og gør og kan en masse selv. Men hendes impulskontrol er jo ikke fuldt udviklet og selvom hun er enormt empatisk, så er det stadig svært at forstå, at man skal være relativt stille i AL den tid, Lillesøster sover lure. Ikke kun i 20 sekunder. Eller at ‘nu skal du tage dit tøj af/på’ er noget, der faktisk skal ske NU (især fordi det altid er varslet) og ikke ‘om 30 minutter, når du har dimset rundt med alt i hele stuen’.

Følelserne og hormonerne raser i den lille krop med jævne mellemrum (der slet ikke er så lille længere – 106 centimeter er sidste højdemål, vi har på væggen i entreen) og konfliktniveauet kan være tårnhøjt. Specielt mellem hende og mig, for det er stadig mest af alt mig, hun skal frigøre sig fra. Verden kan falde sammen på grund af ting eller begivenheder, der for os virker som helt ubetydelige detaljer. Hørelsen er mere end almindeligt selektiv til tider, hvilket kan virke ualmindeligt provokerende.

Vi forsøger at huske at hun er lille stadigvæk. Og at hun også har brug for at være den lille af og til. I mandags startede Bean og jeg dagen med en brunch på en café nær børnehaven – bare os to. Det er så vigtigt med den alenetid, hvor fokus er kun på hende og tosomheden. Det minder også mig om, at hun er en helt særlig, skæg, tænksom og stædig lille pige. Hun vokser og bliver stolt, når hun får ros. Når hun får at vide, at hendes handlinger gør andre glade; når hun har gjort sig umage med noget og det bliver bemærket.

I dag skal hun ikke i børnehave. Det har hun ellers været hele ugen, selvom Jonas har haft vinterferie. Det er ærligt talt ikke afslappende for nogen, hvis hun er hjemme med os hele dagen hele ugen. Hun bliver frustreret over ikke at kunne larme og suse omkring – jeg bliver irriteret over at hun ikke bare kan sidde stille eller være stille eller lege selv i mere end 10 sekunder – Lillesøster elsker sin søsters selskab, men det er faktisk lidt stressende for hende med en stor pige, der løber omkring og har gang i 100 ting og råbesnakker non-stop. I stedet har Bean haft korte dage (og vi er blevet skældt ud for at hente for tidligt!) og vi har haft tid til at få ro på hjemme. Jonas har brugt ‘fritiden’ på at arbejde. Der er stile at rette og forberedelse at lave, selvom kalenderen siger vinterferie.

I dag skal hun have en skøn dag med sin elskede moster. De skal i biografen, i butikker (‘jeg vil gerne i en tøjbutik og en legetøjsbutik, mor’), spise ude og så med havnebussen hjem og hygge. Hun skal endda sove derude. Hun GLÆDER sig. Moster glæder sig. Vi glæder os. Og så kan vi altid tage en rigtig vinterferie næste år, hvor Lillesøster er større og Bean er større og det faktisk bliver hyggeligt at have dem begge hjemme sammen en hel uge.

Er der nyt fra Østfronten? Følg med på Facebook, via Bloglovin’ og Instagram

1 kommentar

 • Mette

  Det er dejligt at høre, at der er andre, der ikke holder børnene hjemme, bare fordi det er ‘ferie’. Mine to piger på 3 og 1 har begge haft kortere dage i institutionerne, end de plejer, så jeg har kunnet rette stile og forberede undervisning til det næste stykke tid. Og derved forhåbentlig have mere overskud i den kommende hverdag.
  Faren har været på arbejde hele ugen, så hvis de to skulle have været hjemme sammen med mig i fem (!!) dage, ville det nok være gået galt. Særligt den store ville have keeedet sig, og ville have haft svært ved at indordne sig på lillesøsteren behov, præcis som du skriver.
  Det er bare ofte, at man bliver mødt med en negativ attitude over, at man selv er hjemme, mens børnene er i institutionen. Derfor er det dejligt, at du igen sætter ord på det, der hos nogen bliver lidt tabu. For det er jo ikke synd for børnene,at de skal i børnehave – nogle gange er det faktisk det bedste.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Navngivning - ønsker til Lillesøster