Trætte mænd, syge børn og nytårsmenuen

Noget om fædre og babyer

Udover amningen er der i princippet ikke noget, mødre kan, som fædre ikke kan. Men ofte er det mor, der, nok i kraft af barslen, står for langt det meste baby-pleje. Herhjemme er det også mig, der har de fleste af Lillesøsters timer.

Vi er dog ret opmærksomme på, at jeg ikke hverken får eller tager monopol, og selvom det særligt i starten var nødvendigt at jeg var meget ‘på’ Lillesøster, så er hun nu så stor, at Jonas sagtens kan være alene med hende i et par timer. Så længe hun er spist godt af forinden, vel og mærke.

I formiddags var Bean og jeg et smut forbi dygtige Dorte, så jeg kunne få klippet lokkerne (og manner, der røg meget af!). Imens fik Jonas og Lillesøster 1:1 tid. Det hygger de sig meget med, og det er ro og tid, der styrker det bånd, de to har. Det skal der investeres i, specielt med ammebørn, der jo har en naturlig tæt kontakt til mælkebarens indehaver.

Jeg stoler ubetinget på Jonas, og derfor har jeg ingen skrupler over at lade ham have ansvaret for børnene. Naturligvis! Så kan det godt være, at vi ikke gør tingene på samme måde, og at Lillesøster ikke kommer ud af nattøjet, men herregud. Det betyder jo ingenting.

 photo DSC_0036_zpsdbnwmehi.jpg

Der skete et kæmpe skift i relationen mellem Jonas og Bean, da han var på barsel med hende. Det var dér, de to for alvor fandt hinanden og derfor skal han naturligvis også have barsel med Lillesøster (selvom jeg helt egoistisk sagtens ville kunne bruge hele barselsperioden selv) Den relation betyder, at Bean ligeså ofte går til Jonas som til mig, hvis hun har brug for en krammer eller for hjælp. Det er bl.a. derfor jeg er fortaler for øremærket og lov-sikret barsel til fædre. Eksempelvis 8 uger i forlængelse af den ordinære barsel, som kun kan indløses, hvis det er far (eller partner), der tager dem.

Det er (lidt for) let at blive eksperten som barslende mor. At overrule alle beslutninger eller udstede diktat om, hvordan noget partout skal gøres. Det er bare ikke særligt fordrende for far-selvtilliden og lysten til at tage ved og tage over.

Fædre skal på banen og insistere på at gøre tingene på deres måde – de skal byde ind og tage over i stedet for at vente på at nogen lægger babyen i deres arme. Det synes jeg i al fald, for en tilstedeværende, nærværende, hands-on far er sexet. Helt ærligt – der er ingen “rigtige” måder at holde orden på puslebordet på, og selvom jeg personligt synes, der er noget, det er optimalt, så kan det sagtens være noget andet, der fungerer bedst for Jonas.

Hvordan fordeler I barslen hos jer? Og tænker I mon over, hvordan og hvor meget far skal på banen?

Er der nyt fra Østfronten? Følg med på Facebook, via Bloglovin’ og Instagram

13 kommentarer

  • Melisa

    Hos os er det også planen at far skal have en måneds barsel. Jeg så gerne han tog lidt mere, men det tillader hans arbejde ikke (håndværker) jeg er bare glad for han kan tage noget.
    I dagligdagen prøver jeg at få ham så meget på, som det tillader. Bad, nattøj, skifte ble, tumle mm. Der er bare nogle steder hvor jeg stadig kun rigtig virker i kraft af amningen. Men jeg synes uden tvivl at han skal have lov til at opleve hvordan livet på barsel er, og opbygge et så nært forhold til vores datter som jeg får lov til.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

    Jeg tog jeg helt barslen, primært fordi jeg er arbejdsløs og far har fast arbejde.. Jeg ved ikke om det alligevel havde kunnet lade sig gøre, vi bestemte at det var nemmest sådan.. MEN jeg synes bestemt at far har været meget på banen, mest af alt fordi han har insisteret på at være det.. udover amningen (som stadig er lidt i spil) er far på alle måder en lige så gyldig forælder som mor herhjemme! (Villas er 13 måneder)

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sara

    Hos os tog far 3 mdr barsel. Det var helt perfekt og det var godt for både far og datter. Det betød samtidig at indkørsel i vuggestuen var fars projekt – hvilket igen var rigtig fint.
    Vi arbejder det samme sted, og vores arbejdsplads var så fine at tillade at vi delte ugen op så far havde én dag om ugen på arbejde, hvor jeg så blev hjemme. Det var en god måde at starte op igen efter endt barsel for mig og det gjorde det lettere for far at være 100% på barsel de andre 4 hverdage i ugen.
    Vi ville gøre det samme igen.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cecilie

    Hvor er det rart, at høre! Ingen baby her, men en del tanker om når den tid kommer og ikke mindst barslen. Jeg håber sådan, at jeg kan finde ud af, at dele barslen så tæt på 50/50 som muligt, når den tid kommer – og bruger en del tid på at preppe manden til, at dét bliver mit udgangspunkt. Jeg er indforstået med, at 50/50 måske ikke bliver en realitet, men som sagt håber jeg på at det kan være udgangspunktet og at der ikke lige pludselig går en mor-sikring i min øverste etage og jeg pludselig insisterer på, at have hele barslen selv. Skræk-scenariet er sådan noget som børn, som “udelukkende” kan puttes, mades, skiftes osv. af mor – mødre der må tage hjem fra festen, fordi far ikke kan få XX til at sove.. Hold da op, jeg håber ikke det bliver mig.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

    Herhjemme fik vi begge børn under studierne – en af de vigtigste grunde var min mands ønske om barsel; og det mere end måske traditionelt. Jeg delte det ønske og vi er begge fortaler for så meget barsel som muligt. Så herhjemme havde han 6 mdr med hvert barn udover mine hhv 8 og 12 mdr. Ren luksus.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Malene

    Jeg synes det er op til den enkelte familie at finde ud af hvordan barsel skal fordeles mellem forældrene. Der kan nemt være omstændigheder som gør at far ikke kan eller vil tage barsel, og i de situationer synes jeg det er ærgeligt at barnet skal have 8 uger mindre end de familier hvor far kan. Det er ikke alle job hvor det er muligt lovgive sig ud af. Min mand arbejder i forsvaret, og har lovpligtigt mulighed for barsel. Det vil dog ikke give mening for ham i hans stilling. Det betyder ikke at han ikke er meget hjemme med hans barn. Vi var så heldige at han næsten havde 3 måneder sammen med os, da vi fik vores første barn.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette

    Med vores første tog jeg al barsel. Jeg havde ikke noget job og vores økonomi var ikke til to på dagpenge.
    Alligevel har far og søn det tætteste bånd. Der har været perioder hvor jeg slet ikke har måtte gøre noget… Kun far! Så den der med at far har brug for barsel for at danne den tætte relationer giver jeg ikke meget for.
    Jeg synes det er vigtigt at man som familie selv vælger den model som passer bedst. Derfor er jeg meget imod øremærket barsel til mænd.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg er simpelthen så uenig… Synes slet ikke øremærket barsel er vejen frem til at få en relation mellem far og barn – men derimod at moderen ikke tager monopol på viden om barnet 😉 for far kan også men det behøver han ikke øremærket barsel til.
    Hjemme hos os tog jeg alle de uger jeg kunne få, og manden tog seks uger alene med storesøster hvor han fandt id af han slet slet ikke egner sig til at gå hjemme med baby. Så anden gang holdt vi seks uger sammen – for det fungerede for os. Og det er netop det – at noget fungerer for nogen og noget andet for nogen andre der gør at jeg virkelig mener at ingen skal blande sig i hvordan man deler barslen hjemme i de respektive hjem. Jeg er godt klar over der er nogle arbejdspladser hvor det er uset og tabu agtigt det med far på barsel, så måneder i stedet sættes ind der men ikke ved at tvinge fædre på barsel hvis de nu ik sys det er da shizzle 😉
    Men uanset hvad er det da fedt at I deles om Barslen som i gør!!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Og det er helt fint at kunne finde den rette løsning. Min model er derfor også nogle ekstra bonusuger, der ligger udover den almindelige barsel – men som kun kan bruges af far 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Jamenså er jeg enig med dig igen 😉 for hvis det ligger udover de – er det ik 48 uger – så er det fint – for så sikrer man jo samtidig at baby kan bli hjemme til det er næsten et år… Også hvis far ikke vælger at tage barsel. For modellen med øremærket barsel der i tilfælde af far ikke ønsker ell kan tage fri med barnet – sender barnet i dagpleje ell vugger efter eks 8 mdr holder bare slet slet ikke i min verden 🙂
      Men det er en virkelig interessant diskussion du har startet her – og sjovt at læse alle de forskellige svar 🙂 kh S

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette

    Vores datter blev født 9 uger før tid, da jeg blev meget syg med svangerskabsforgiftning. Efter akut kejsersnit, lå jeg 2 døgn på opvågning og så ikke vores lille mirakel. Min kæreste var derfor den første som lærte alt om hvordan vi skulle håndtere sådan en lille størrelse. Det skabte et helt unikt bånd fra dag 1. Senere har han taget 8 ugers barsel, og det har været uvurderligt. “Desværre” betyder det ikke, at mor er klart favorit her 1 år efter fødselsdagen. Men det er forhåbentlig bare en fase.
    En sidebemærkning: tak for en virkelig fremragende blog. Jeg synes du skiller dig ud fra mange andre ved at være helt nede på jorden. Dejlig og inspirerende læsning.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det med øremærket barsel til mænd ville være guld værd.
    Min yngste barnebarn, havde far hjemme i 6 mdr. Min datter var på skolebænken 2 døgn efter fødslen af første fødte (2 eksamener), og begyndte i et ½ års praktik da han var 2 mdr.
    Nu venter de sig nr. 2 til april, min datter er færdiguddannet til 1 feb,, kommer drømmejobbet, er hun parat til at springe til, og svigersønnen tager så meget barsel, dog vil de begge gerne have 2 mdr. tilbage mindst, da de har planer om en rejse i Østen, før ældste begynder i skole (han er 13 mdr. i skrivende stund).
    Så øremærket barsel til fædrene, de kunne lære noget af min svigersøn 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karen

    Jeg er bestemt ikke tilhænger af øremærket barsel, men mener i stedet for at vejen frem er bedre overenskomster. Hos os har min mand via hans overenskomst 3 mdr. Med løn, hvilket gør at vi som familie stadig er totalt fritstillet vedr. Hvordan vi ønsker at fordele vores barsel, men vi har da en økonomisk gevinst ud af at han udnytter sin ret til løn i stedet for at jeg går hjemme på barsel. Det har betydet at han har haft 3 mdr med vores mellemste og selvfølgelig får han også 3 mdr med vires yngst for det betyder både en økonomisk gevinst for os men også en gevinst for deres forhold. Men tilhænger af “tvunget” barsel bliver jeg altså ikke.

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Trætte mænd, syge børn og nytårsmenuen