VIND: Tre-stjernet tilskud til julefrokosten

Klar til hjemmefødsel

En dejlig kvinde, som jeg snart har kendt i 4 år, venter sit andet barn til foråret. Det er i sig selv skønt. Men det er også skønt, at hun overvejer en hjemmefødsel. Hendes første fødsel var – som min – en almindelig hospitalsfødsel. Hurtig og let og uden problemer. Dermed er hun en ret god kandidat til en vellykket hjemmefødsel; næste projekt er at få manden med ombord! Jonas blev først rigtig overbevist, da hans søster fødte sit andet barn ambulant. Han kunne godt se det smarte i at undgå at skulle overveje om det er tid til at tage afsted til hospitalet (og måske blive sendt hjem igen) med alle pakkenellikerne – for at føde og så skulle udskrives igen efter et par timer. Nu er han kæmpe fan af konceptet og anbefaler det varmt og gerne til andre.

 photo d81f463a-7ee0-473d-87f4-df8c04886041_zpszmlqqfza.jpg

^^Det er stadig et af mine yndlingsbilleder af maven. Søde Anette fra Portrætværket er fotografen, og når Lillesøster kan sidde selv, skal vi også have taget billeder med hende på 🙂

Der er mange ting, der er lettere ved at blive hjemme og føde. Hele logistikken, for eksempel. Jeg  behøvede ikke at pakke nogen hospitalstaske eller at blive transporteret med veer – eller at bekymre mig om, hvor travlt der er på fødegangen og om ‘min’ jordemoder har tid til mig. Og ja. Der har været historier fremme om, at planlagte hjemmefødende er blevet bedt om at tage på hospitalet på grund af travlhed. Men. Man har altså ret til at have en jordemoder hos sig – og jeg havde absolut holdt på min ret og var blevet hjemme i sådan et tilfælde. Det er vist heldigvis en sjældenhed.

Til gengæld er der lige nogle praktiske forberedelser, man skal have gjort sig inden projekt hjemmefødsel. Vi kom i mål med de fleste. Det eneste hængeparti var overvejelsen om, hvorvidt vi skulle have det fødekar eller ej. Det kom vi aldrig til, for Lillesøster valgte som bekendt en fødselsdag, der var 2-3 uger før vi ventede hende.

Hos jordemoderen fik vi til den allersidste konsultation et hjemmefødsels-kit med. Det bestod af nogle underlag, kæmpetrusser, voksenbleer (læs: kæmpestore efterfødselsbind) og klyx-kit (der aldrig kom i brug. Det orker jeg altså ikke, og det har 2 ud af 2 gange ikke været nødvendigt)

Derudover havde vi indkøbt et billigt sæt sengetøj, der kunne smides ud efter brug, håndklæder og en rulle sorte affaldssække. I virkeligheden havde vi kun haft brug for enkelt almindelig affaldspose, men hellere være på den sikre side.

Vi har allerede en sækkepude, men ellers kan det godt anbefales. Den er rar at læne sig mod når veerne er alvorligt effektive!

And that’s it.

Det eneste, der er vigtigt udover de få ting er mad og drikke til mor, far og jordemoder. Kaffe, brød, pålæg og noget sødt og energitæt.

Skriv endelig og spørg, hvis du vil vide mere om hjemmefødsler. Du kan også læse min fødselsberetning HER – eller Jonas’ oplevelse af fødslen HER

Er der nyt fra Østfronten? Følg med på Facebook, via Bloglovin’ og Instagram

9 kommentarer

 • Emilie

  Har lige læst din fødselsberetning og hvor er den dog smuk! 🙂 det giver mig helt lyst til at prøve at føde hjemme næste gang!
  Min søns fostervand var bare grønt sidst og han vejede 4500, så spørgsmålet er om man må føde hjemme? 🙂 bristede desværre også lidt. Men lyder som en fantastisk fødsel 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Tusind tak! Jamen, ingen fødsler er ens, så der er ikke noget til hinder for, at du kan planlægge hjemmefødsel næste gang. De er ikke glade for grønt fostervand, men det er der jo ingen der siger at en kommende baby får. Jeg ville i al fald forhøre mig hos læge og jordemoder om mulighederne, hvis det er noget, du har lyst til. Vores oplevelse var helt vidunderlig, rolig og skøn.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte

  Vi har planlagt at min første fødsel skal være hjemme. Så jeg sluger alle gode råd råt. Vi synes bare hjemmefødsel giver vildt meget mening, så skal vi bare lave hule og finde ud af at være en familie efter fødslen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Skønt! Ih, jeg håber, du får en fantastisk fødsel! Jeg er varm, varm fortaler, hvis det er det, der føles rigtigt for en selv 🙂 PS: husk masser af kaffe til jordemoderen. Det bliver de så glade for.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karen

  Vil bare tilslutte mig din begejstring for hjemmefødsel. Har 2 hospitalsfødsler og en hjemmefødsel. Alle fine og nemme fødsler, (den sidste skulle dog have været endnu en hjemnefødsel, men pga. igangsætning i uge 36 pga. Mit helbred måtte hun fødes på hospitalet). Men men men, min hjemmefødsel vil altid være den jeg tænker tilbage på med mest glæde, her var fred og ro og mine egne rammer, og jeg ville til enhver tid vælge dette igen hvis jeg havde et valg. At jeg så nåede igennem 3 jordemødre på en 5 timers fødsel pga. Travlhed ved den sidste bestyrker mig kun i at hjemmefødsel med en jordemor klart er at fortrække.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Det er helt sikkert ikke det rigtigt for alle – men hvis man er til det, så kan det være den mest fantastiske fødselsoplevelse. Netop på grund af roen og de hjemlige, trygge rammer. Tak for at dele!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  You read my mind :heart_eyes: :person_frowning:
  Juleferien her skal bruges på (bl.a.) at tale med jordmor fra hjemmefødselsteam og tænke dette ønske om hjemmefødsel igennem sammen med farmand… KNUS

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Selv knus! Sig endelig til, hvis han vil høre mere om Jonas’ oplevelse.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maria

   I første omgang får han lige link til jeres oplevelser, men det kunne godt være det blev aktuelt – tak <3

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

VIND: Tre-stjernet tilskud til julefrokosten