• Caroline Jacobsen
 • Triplets of Copenhagen *
 • Fit Mom
 • Østfronten
 • ···
Blogger-baby

Samsovning

Vi sover sammen her i huset. Alle sammen, faktisk.

Den første måned (måske halvanden?) efter Lillesøsters fødsel sov jeg de fleste nætter med hende på sofaen. Mest af alt fordi jeg blev for stresset af at skulle amme og berolige hende midt om natten uden at vække Bean.

Efterhånden er vi dog ret godt in sync, Lillesøster og mig. Hun er god til at finde ‘målet’ i mørket ved siden af mig, og jeg har fundet den rigtige måde at placere mig på ved siden af hende. Som regel vågner hun let, spiser godt og sover videre indtil næste amning. Jeg er ikke ‘generet’ af natamningen, og falder let i søvn igen også. Det er virkelig en god idé at lære at amme liggende!

Lillesøster sover allerbedst i min armhule, så derfor har vi solgt BabyBay-sengen. Det gav ingen mening at have den stående uden at bruge den. Jeg elsker samsovningen. Helt ærligt. Det gør jeg. Det har taget tid og øvelse at nå dertil, hvor jeg også sover godt, men det har været det værd. Der er ikke meget, der er bedre end fornemmelsen af et elsket barn, der putter sig trygt ind til mig og finder ro i søvnen.

I øvrigt er det en myte, at det skulle være farligt at samsove med en baby. Medmindre den voksne er påvirket af medicin eller alkohol eller er voldsomt overvægtig. Faktisk er der indikationer for, at risikoen for vuggedød mindskes ved samsovning. Dels fordi babyen bliver ‘mindet om’ at trække vejret ved den voksnes åndedrag, dels fordi moderen er instinktivt opmærksom på babyens tilstand. Og ja, babyer der sover helt tæt på deres mødre har en tendens til at amme oftere, men det er til gengæld en ret smerte- og opvågningsfri proces, fordi jeg ikke skal stå ud ad sengen. Lillesøster når heller aldrig rigtig at vågne, fordi jeg ‘fanger’ hende ved de første små bevægelser og smaskelyde.

Bean bliver puttet i sin egen seng og så kommer hun ind i smørhullet til os, når hun vågner i løbet af natten. Lillesøster bliver puttet (læs: lagt i når hun går omkuld om aftenen) i liften i spisestuen, og der sover hun til hun vågner ud på natten – resten af natten sover hun helt op ad mig. På sigt skal hun puttes i sengen med lidt puder omkring, så hun ikke møffer ud.

I starten var jeg nervøs for, om Bean ville komme til at møfle sin søster, men hun søger over mod Jonas, når Lillesøster er i sengen (hun ligger i øvrigt mellem væggen og mig det meste af tiden – og hvis ikke, så har hun min arm som ‘sengerand’) Det er en vanesag at sove i samme seng alle fire, men jeg vil vove den påstand at det er det, der passer bedst til os som det er lige nu. Om et år kan det se anderledes ud. Under alle omstændigheder er det en stakket frist, det dér med samsovning, så jeg har tænkt mig at nyde al den tid, jeg har med små varme barnehænder og bløde åndedrag.

samsovning

^^Lillesøsters foretrukne soveposition (ammebh’en findes HER)

Den vigtigste søvnlektie, jeg har lært gennem de sidste 3,5 år er, at man skal vælge den løsning, der er rigtig for en selv. Om det så er samsovning eller at alle sover i hver deres seng. Så længe man ikke kører efter ‘cry it out’ (læs: godnat og sov godt) metoden, som er decideret skadelig for barnet, men det er en helt anden snak.

Er der nyt fra Østfronten? Følg med på Facebook, via Bloglovin’ og Instagram

8 kommentarer

 • Stine

  Jeg startede med ar læse din blog ved en tilfældighed. Så synes jeg sproget var fint og blev hængende of efterhånden bliver jer mere og mere fan af dig fordi du tilsyneladende er mor på samme måde som mig (dette skal naturligvis ikke læses som en kritik af andres valg. Så længe barnet har det godt er alle valg gode ).

  Min kæreste hedder i øvrigt også Jonas, min datters navn begynder med det samme som en af dine og håber virkelig at kunne få en hjemmefødsel når jeg engang skal have et barn mere.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Sikken en dejlig kommentar! Tak for det, og hvor er jeg glad for, at du har lyst til at læse med, og kan genkende tilgangen til moderskabet fra dig selv. Jeg kan KUN anbefale hjemmefødsel (og krydser fingre for at få lov at opleve det igen om nogle år)

   Hvor er det i øvrigt sjovt, at det er sådan en omgang navnesammenfald!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nanna

  Hvor stor er jeres seng?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Det er en almindelig dobbeltseng på 180 cm – vi skiftede fra 140 til 180, da vi besluttede at vi gik all in på samsovning. Det gjorde en ret stor forskel for søvnkvaliteten!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Dejlig læsning. Vi samsover også hos os. Min datter bliver tre til feb. og sover meget dårligt om natten. Først efter vi indså at hun bare sover bedst i vores seng er der faldet lidt ro på hende om natten og vi er heldige at hun indimellem sover igennem Vi venter en lillebror til december så er meget spændt på hvordan det kommer til at fungerer. Hvordan sover I i sengen? Vores seng står op af væggen og her sover min datter og jeg sover i midten. Planer er at min kæreste skal sove i midten når lillebror kommer og så har vi en bedsidecrib. Tror dog min datter ender med at sove i midten da hun er meget afhængig af mig om natten. Nu må vi se. Bare så dejligt at læse at det kan lade sig gøre!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Dejligt at I har fundet det, der lige nu er den bedste løsning for jer <3 Og tillykke med kommende lillebror. Vi har også sengen op ad væggen. Jeg sover med lillesøster mod væggen, Bean sover i midten og Jonas yderst i sengen. Vi har 180 cm seng. Jeg vil sige, at Bean søger Jonas mere om natten end hun før har gjort – fordi jeg er mindre tilgængelig. Vi havde købt en BabyBay men fik den aldrig brugt fordi lillesøster sover i min armhule 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amalie

  Jeg har også en lille mus fra i sommers og en stor på 3. Viste at jeg ville samsove meget mere med nr. 2. Med nr 1 var især min far meget over os med “de skal lære at sove i egen seng. Det er best. Det var aldrig noget problem med dig og dine søskende osv.” så hun røg over i vuggen da hun var 1,5 mdr (af ren frygt for at hun aldrig ville kunne sove i egen seng). Men altså hvor jeg fortrød. Så nr 2 har bare vores seng og sin lift som hos jer. Det er lidt rart at læse om andre der gør på samme måde som een selv. Godt at høre at i også synes at der er plads til den store. Det har jeg nemlig været meget i tvivl om Men jeg synes det går okay når hun ligger der også.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] Skulle vi have rykket ham ud allerede? Jeg kunne ikke sove. Fandt min telefon frem igen og læste Østfrontens indlæg om samsovning – og fik lyst til at bygge verdens største seng og sove sammen med alle mine unger. På […]

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Blogger-baby