VIND: 300 kr til #foodtofly

Guide til barselsgæster: flergangsmor-edition

For efterhånden længe siden udgav Anne Deppe et indlæg, der gik viralt, med guidelines til barselsgæster.

Jeg kan nikke genkendende til langt det meste fra dengang, jeg barslede med Bean. Nu har tingene imidlertid ændret sig lidt. Ikke så meget fordi lillesøster er et andet temperament, men simpelthen fordi vores familiedynamik er anderledes. Jeg er også blevet bedre til at være tydelig omkring mine behov og grænser. Det har jeg været nødt til at lære.

I øvrigt kan det varmt anbefales, at man på forhånd melder ud, hvis det er noget, man IKKE gider. Vi frabeder os eksempelvis larmende plastiklegetøj med batterier, og det fungerer så fint. Bean har aldrig ‘savnet’ det, og nu laver hun selv lydene, hvis de passer til legen. Samme regel gælder for Lillesøster.

Barselsgæster er generelt skønne og søde og de kommer jo fordi de rigtig gerne vil vise omsorg for den barslende og baby. Derfor er det surt, hvis besøget bliver en stressfaktor i stedet for, så jeg har lavet en lille guide til dig, der skal på barselsbesøg hos en flergangsmor:

 • Det dér med om baby sover, det er ikke helt så vigtigt. Flergangsmødre er vant til aldrig at sove, for når baby sover, så har man altså ikke selv pause. Så er der tværtimod en storesøster (eller bror eller flere søskende), der skal have opmærksomhed. Hvis baby vågner, så går det også nok. Herhjemme bliver Lillesøster alligevel jævnligt forstyrret i sin søvn fordi Bean larmer leger. Så bare kom forbi og hils på. Det kan godt være, at jeg er mere nonchalant omkring hele det her med at have en baby i huset, men jeg er dæleme stadig vild med hende og vil gerne vise hende frem.

 

 • Vær praktisk gris. Det gælder uanset om det er første, anden eller syvende baby. Det er god barselsgæst-stil at være den, der sørger for forplejningen. Kaffe og te har vi altid i huset, men du må godt være den der laver det og medbring endelig også noget at spise.

 

 • HUSK den store. Det er måske faktisk det allervigtigste. Nu er Lillesøster over 3 måneder gammel og dermed er hun og vores ‘nye’ roller ikke længere en nyhed for Bean, men det var rigtig vigtigt at hun blev hilst på, leget og talt med i starten, når vi fik barselsgæster. For ellers kan man let føle sig overset og forkert og tilsidesat, hvis al opmærksomheden går til baby. En lille erkendtlighed til storesøster er også god stil. Det kan være en Pixibog, en slikkepind eller et sæt tuscher. Det er ligemeget. Bare der er noget.

 

 • Veni, vidi – bye bye! Kom, se og smut. Barselsbesøg skal ikke vare hundrede år. Det kan godt være det er dit behov at sidde på sofaen og snakke i timevis, men som barselsgæst er det alt andet end dine behov, det handler om. Tough luck, men sådan er det. Kan man ikke respektere det, så skal man ikke komme på barselsbesøg. Der er dog et par undtagelser. Barselsbesøg kan godt vare længere hvis du er meget tæt på den barslende og du under dit besøg sørger for at vaske op/rydde op/ordne vasketøj/lave mad. ELLER hvis du sørger for at underholde storesøster. Enten selv eller ved at medbringe en enkelt legekammerat.

 

 • Spørg ind til den barslendes behov. Som flergangsmor ved man som regel godt, hvad man gider og ikke gider – og hvad man har brug for. Det er en konsekvens af at få børn. Tiden til en selv bliver skåret ind til benet, og man får øje på, hvad de vigtigste behov er. Det kan være at have tid til et bad uden stress. Eller at drikke en kop kaffe mens den er varm. Eller at kunne tage en uforstyrret lur, mens en anden triller en lille tur med baby.

… i øvrigt er en virkeligt god barselsgave til en flergangsmor et klippekort til kaffe (eller te) hos en kaffepusher, du ved hun kommer forbi ofte. Det holder altså at kunne tanke op med en (gratis) stor latte når nætterne har trukket tænder ud eller baby er midt i et tigerspring. Det er den slags hverdagsluksus, som giver plus på overskudskontoen.

baby leopard

Jeg vil nyde dagens (og weekendens!) eneste pause nu mens min babyleopard sover i slyngevuggen. Jonas er taget på herretur og kommer først tilbage søndag eftermiddag. Jeg planlægger at køre den hjem på kage, Netflix og stædighed. God weekend til jer (og husk lige at deltage i konkurrencen om lækker flymad HER)!

Er der nyt fra Østfronten? Følg med på Facebook, via Bloglovin’ og Instagram

2 kommentarer

 • Her står den også på græsenketid (dog kun til en gang i nat), men jeg må indrømme, at jeg har lavet kyllingen og indkaldt assistance i form af svigermor. Ha’ en dejlig weekend, fine du.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Kan jeg godt forstå! Jeg har lasagne i fryseren til i morgen aften og i aften bliver det take away. Nemme løsninger er nøglen!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

VIND: 300 kr til #foodtofly