Har dine børn de samme forældre?

#normalizebreastfeeding

I fredags var hele min lille hjertefamilie deltagere i en større familiegruppe. Mine forældre holdt fest for familie og venner for at fejre, at de har været gift i 25 år (og kærester endnu længere) og at de begge inden for det sidste år har rundet de 60.

Jeg ammer. Efter babys behov. Det vil sige, at jeg aldrig nogensinde skeler til hverken tidspunkt eller sted. Det gælder uanset om der er gået 10 minutter eller 4 timer siden sidste amning, for jeg stoler på, at lillesøster godt selv ved, hvornår hun har brug for at blive lagt til. Hendes indre ur og behov har ikke noget som helst med klokken eller ammeskemaer eller -apps at gøre. Det er Bean, der har lært mig at stole på min babys og mit eget instinkt omkring amning, for hendes trygheds- og suttebehov var helt enormt, og det havde været en umulig, umenneskelig og ulykkelig kamp at skulle amme efter et skema.

Jeg elsker at amme, og jeg er så glad for, at det også lykkedes fint denne gang. Planen er – som med Bean – at lillesøster bliver ammet så længe, hun selv har lyst.

Jeg hverken kan eller vil tage hensyn til, hvad andre måtte mene om at se lidt hud og lidt bryst. Når lillesøster har brug for noget at drikke eller spise eller bare lidt nærhed og tryghed, så skal hun naturligvis have sit behov mødt og tilfredsstillet. Hun er 14 dage gammel nu (16 for at være præcis), men det samme gælder om 2, 4 og 7 måneder. Bevares. Jeg tager ikke hele min bluse af eller lader brysterne lufttørre i 15 minutter efter endt amning (og det har jeg i øvrigt heller aldrig oplevet andre gøre) men jeg sørger for at give lillesøster god adgang og hud-mod-hud kontakt. Både når vi er hjemme i vores egen barselsboble og når jeg er ude i offentligheden.

At have et spædbarn med til fest betyder naturligt en del amme-sessioner. Også selvom omtalte barn har et imponerende sovehjerte. Derfor er der flere billeder af mig med lillesøster ved brystet end uden fra festen. Det meste af min familie og mine forældres vennekreds har vist fået set, hvad mælkebaren byder på. Ikke mindst fordi lillesøster blev ammet under hele min søsters og min tale til vores forældre. Og på de familiebilleder, der blev taget af os fire.

Ved I hvad? Jeg er faktisk ret vild med de billeder, fordi de i allerhøjeste grad afspejler min sandhed ved livet med en baby. Og fordi jeg er absolut fortaler for at vi skal arbejde på at normalisere både amning men også den ‘rigtige’ krop i vores samfund igen. Jeg får simpelthen knopper af den hykleriske nypuritanisme, som hjertens gerne ser kunstige bryster plastret ud over busserne i det offentlige rum, men som væmmes ved det ægte og det naturlige. Amning er om noget naturligt. Det er faktisk hele pointen med vores bryster. Derfor har jeg tænkt mig at blive ved med at amme hvor og når lillesøster har brug for det. Og helt ærligt? Hvad har man tænkt sig at gøre, hvis jeg knapper op for mælkebaren et sted, hvor det er ildeset? Fysisk at lukke min ammebh igen? Fjerne barnet fra brystet? Nej, vel? Det allerletteste i verden er at kigge væk, hvis man ikke har lyst til at se bryster udføre deres naturgivne funktion. Det er ganske enkelt ikke mit problem, hvis bonerte typer ikke kan fokusere på deres latte, mens min babys behov for mad og tryghed og kærlighed bliver opfyldt. (Jeg har i øvrigt skrevet om emnet før. Bl.a. HER, HER og HER)

#normalizebreastfeeding

ammemor

Foto credit: Anne Beth Witte

Er der nyt fra Østfronten? Følg med på Facebook, via Bloglovin’ og Instagram

12 kommentarer

  • Amen, amen og amen! Jeg har simpelthen ikke tid til at tage hensyn til andres skævvredne virkelighed når min baby er sulten.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Nej, vel? Det handler om barnets behov og tarv og så må andre mennesker simpelthen get over it.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sabrina

    Da jeg med min den første skulle i retten (en hussælger forsøgte at snyde os), vil min datter selvfølgelig ammes midt i, at jeg skulle vidne, det må man så ikke skulle jeg hilse at sige – det brøds den høje dommer sig ikke om:-(. Med det resultat at pigen græd og jeg stressede helt vildt! Og var rasende. ….

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Ringe dømmekraft af den dommer. Gad vide, hvad der var sket, hvis du havde insisteret – enten på at amme eller på at tage en pause, så du kunne amme inden du skulle vidne… Jeg var også blevet rasende, men det er en ret anderledes og ukendt situation at være i, og så er man som regel ret autoritetstro.

      Håber i øvrigt, I vandt sagen!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det at amme er det mest naturlige, og det er når barnet har behov.
    Et vidunderligt billed.
    Den anden dag så jeg en kvinde var blevet anmeldt på Facebook for at have pornografiske billeder, det var et billed hvor hun ammede, hun var dækket som du. Jeg kan og vil ikke forstå denne anmeldelse.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Ahmen, det er jo helt hen i vejret! Det har netop intet med sex at gøre. Sex-delen af amningen er minimum 9 måneder tilbage i tid.

      Og tak. Jeg synes også, det er rigtig skønt og lige netop viser at amning ikke behøver at være bryster all over, men at det i sig selv er ret diskret fordi baby dækker for det meste.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sikke dog et smukt billede! Amning kan virkelig være smukt at se på, og jeg fatter ikke dem, der har et problem med det. Hvis ikke jeg selv var for blufærdig, ville jeg også knappe op, hvor det passede mig, men jeg er vokset op i den der plastificeringskultur, du snakker om, så jeg synes, det er at råbe “sex!” til eventuelle hankøn, der kunne finde på at kigge – hvilket er Posselt irriterende, og jeg arbejder på at komme over det. For at rende ind for sig selv 7 gange i løbet af sådan en familiefest stresser både mor og baby, er min erfaring 🙁 Så thumbs up til dig, lillesøster og dine bryster!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Tak. Jeg synes også, der er noget helt magisk over den intimitet og nærhed der er over en ammestund.

      Åh, hvor er jeg ked af at høre, at du føler det som en seksualisering at skulle åbne for amningen i offentligheden. Det er jo lige præcis det modsatte. Brysters sekundære funktion er den seksuelle. Det primære (og grunden til, at vi overhovedet har dem) er som fødekilde, og for mig er der kæmpe forskel. Jeg går sjældent nedringet klædt i det hele taget, og når jeg ikke ammer, er jeg ret ‘ærbar’ i min påklædning. Men lige netop omkring amning har jeg ingen skrupler, og jeg kan faktisk ikke give et godt svar på hvorfor. Måske er det en state of mind? Noget, jeg har besluttet mig for mere eller mindre bevidst?

      God vind med projektet at blive mindre selvbevidst omkring amningen <3

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sikket et dejligt indlæg. Jeg har også ammet alle vores børn indtil de selv sagde stop. Twinsene ammede jeg enkeltvis når vi var ude – at sidde med foderbrættet (den kæmpe Ammepude) og hele brystpartiet helt for åben skue gjorde jeg aldrig ude. Kun hos apa men det tæller ikke sys jeg 😉

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Tak 🙂 Nej, det kan jeg godt forstå. Så bliver det lidt voldsomt – og enig. APA er i en kategori for sig. Der ved man alligevel alt om hinandens bristninger, brystbetændelser og slappe bækkenbunde 😉

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karen

    Ret sejt at amme midt i talen – det er virkelig multitasking!
    Jeg venter mit første barn og håber virkelig at amningen kan fungere. Får nok brug for ro og fred til at lære det, så håber også at gæster, min svigermor osv giver mig lidt plads til det.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Det er rutinen (og så var det også hele setup med powerpoint og lærred, der var klar, så det gav ikke mening lige at vente 20 minutter!)

      Tillykke med kommende baby. Jeg kan kun anbefale ro og fred, når dig og baby skal lære hinanden at amme. Du kan med fordel melde ud allerede inden fødslen, at I ikke vil have nysgerrige øjne, hænder eller gode råd i opstartsfasen, medmindre du specifikt spørger selv. Så bliver det lettere at holde på, når du sidder midt i det hele. Giv dig selv et par uger eller tre til at få det til at fungere ordentligt hvor der er minimal uro og minimalt med barselsgæster. (Og så vil jeg altid anbefale at du ammer, når baby efterspørger det frem for at holde dig til et skema, medmindre der er tungtvejende ernæringsmæssige årsager til det, som din læge/sundhedsplejerske har styr på)

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Har dine børn de samme forældre?