• Caroline Jacobsen
  • Triplets of Copenhagen *
  • Fit Mom
  • Østfronten
  • ···
Anbefaling: sommerlæsning om at leve på dansk

Filihood – privatliv og børn på sociale medier

Den seneste tid har der været en masse snak rundt omkring om børn og sociale medier og privatliv. Jeg har tænkt mig at holde fast i den måde, jeg kører Østfronten på. Både her, på Facebook og Instagram. Jeg har en løbende (mestendels indre) dialog og overvejelser om, hvad og hvordan jeg ønsker at dele glimt fra vores liv og hverdag.

Bloggen er stadigvæk mest af alt tænkt som en slags dagbog og arkiv til Bean (og snart baby) om deres tidlige barndom, og det er – naturligvis! – en redigeret virkelighed, der kommer ud her. Ikke mindst i billedform. Ikke mindst på Instagram, hvor det i ordets allermest bogstavelige betydning er små, firkantede og filtrerede dele af vores liv, der bliver delt.

Jeg tror oprigtigt talt ikke, det er ødelæggende for børn, at deres forældre deler dem på de sociale medier – så længe det bliver gjort med respekt, omtanke og efter devisen ‘ville jeg selv bryde mig om at andre vidste dette eller kunne se dette billede af mig?‘ Kan jeg svare bekræftende til ovenstående, så kommer det på. Det er min holdning og mine overvejelser, og jeg både håber og tror at langt, langt de fleste mennesker, der deler billeder og andre informationer om deres børn gør sig samme tanker. Desværre er der også nogen, der bare smider alt op – fra opkast, den første lort og grædende børn, og det er sgu ikke kosher. Nej, virkeligheden behøver bestemt ikke fremstilles som glansbilleder, men det svarer lidt til den væsentlige distinktion mellem ytringspligt og ytringsfrihed, som mange i den offentlige debat desværre lader til at have glemt. Nå. Sidespring!

Jeg har en holdning, og den står jeg ved. Den er velovervejet og åben for forandring. Løbende. Til gengæld ved jeg, at der er masser af mennesker derude, der har en anden holdning og slet ikke ønsker at gøre deres børn ‘offentlige’, og det respekterer jeg så absolut. Det ændrer dog ikke på den universelle forældre-trang til at dele vores børns bedrifter, kloge ord, de billeder hvor de ser helt igennem elskelige ud og alt muligt andet. Til venner, familie og de nærmeste i ens netværk, vel at mærke. Ingen andre.

De fleste af os har sandsynligvis glimt fra vores børns liv spredt på alle mulige platforme: barnets bog, Facebook, Instagram, fotoalbum, etc. For noget tid siden blev jeg præsenteret for en app, der samler minderne om dit barn. Privat. App’en hedder Filihood og er ganske gratis. Filihood er i udgangspunktet bygget op som Facebook, med en ”timeline”, likes og comments som vi kender det, MEN det er børnene, der har profiler, og det er 100% privat. DU bestemmer om nogen overhovedet og i så fald hvem der skal have lov at følge med, og eventuelt bidrage til minderne om børnene. Det er ”by invite only”.

Dorthe Damgaard Sejthen er kvinden bag app’en og den er (som mange andre børnerettede produkter) skabt ud fra hendes egen oplevelse af at mangle et privat, samlende sted til minderne.

Læs mere HER

 photo d81f463a-7ee0-473d-87f4-df8c04886041_zpszmlqqfza.jpg

 

^^Et (synes jeg selv) ret godt eksempel på et billede, jeg synes er ok at dele, men som jeg er sikker på, andre aldrig ville smide ud på en offentlig profil. Det er taget af dygtige Annette fra Portrætværket.

Er der nyt fra Østfronten? Følg med på Facebook, via Bloglovin’ og Instagram

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Anbefaling: sommerlæsning om at leve på dansk