• Caroline Jacobsen
 • Triplets of Copenhagen
 • Fit Mom
 • Østfronten
 • ···
Status på maven, alene hjemme og to-do lister

Anbefaling: sommerlæsning om at leve på dansk

For ikke så længe siden anmeldte jeg en bog, der efterlod mig mere irriteret end inspireret. I modsætning til den, så slugte jeg Helen Russells ‘Mit år som dansker’ på et lille døgns tid og blev både underholdt og oplyst undervejs.

mit år som dansker

Præmissen er at Helen og hendes mand (der i bogen går under pseudonymet Legomand) flytter til en landsby nær Billund (og naturligvis LEGO) i Jylland og går fra et travlt liv i London til en markant anderledes tilværelse i det danske. Mens manden er ansat hos LEGO (efter danske arbejdsforhold og -tider), så arbejder Helen freelance hjemmefra og er simultant igang med et projekt, der skal undersøge hvorfor danskerne generelt scorer så højt på lykkebarometeret i internationale undersøgelser og hvordan man egentlig lever på dansk.

Det er rigtig interessant at se sig selv og sin nation udefra, og Helens tilgang til projektet er at konsultere diverse eksperter inden for alt fra mad (ikke mindst KAGER), kultur, skat, arbejdsmarkedsforhold, sundhed og miljø til ligestilling. Nu er bogen skrevet før regeringsskiftet, og faktisk blev jeg en del gange undervejs trist på vegne af mit og vores land over de varslede ændringer og forringelser som den nye, sorte regering er igang med at søsætte.

Eksempelvis har Danmark længe været i den internationale frontlinje hvad angår miljømål – men hey. Skal vi ikke nedlægge miljøministeriet (det første, der blev oprettet i verden) og i stedet give de økologiske landmænd lov at sprøjte? Er det ikke bare noget pjat det dér med miljøhensyn? (Spørger man videnskabsministeren, vil han sikkert berolige os alle med, at Gud nok skal fikse Jorden, hvis vi forurener for meget…)

Og det dér med de danske arbejdsforhold, en god minimumsløn, en stor offentlig sektor og et effektivt og veludbygget socialt sikkerhedsnet? Er det ikke bare penge ud af lommen? Burde vi ikke bare være vores egen lykkes smed og så ville det gå meget bedre for samfundet. Samtlige de eksperter og undersøgelser, Helen kigger på i løbet af bogen, viser det modsatte. At det NETOP er vores sociale system og den sikkerhed, der ligger heri, der sikrer et godt og effektivt samfund, hvor folk (generelt) er trygge og ret lykkelige. At selvom vi har en kort arbejdsuge sammenlignet med udlandet, så har vi samtidig en høj grad af arbejdsglæde og er mere effektive og produktive i de timer vi arbejder. Work-life balancen er bedre og det giver både bedre medarbejdere og samfundsborgere, fordi vi har tid og overskud til at involvere os i eksempelvis foreninger og/eller frivilligt arbejde.

Sidespring. Bogen er velskrevet, velunderbygget og en sjov vekslen mellem personlige erfaringer, der for mig som indfødt sætter spot på nogle af de ting, vi gør ‘fordi det er tradition’, men som ikke giver megen mening, og så faktuelle informationer om samfundet. Nåja, og så var det ekstra skægt for mig, at min tidligere chef på sundhed.dk, Morten Elbæk Petersen, er en af eksperterne og beskrives således (det er faktisk meget rammende):

Danmarks svar på Hugh Grant (fra tiden med Fire bryllupper) er en stor gang pjusket hår, skandi-kindben og tweed.

Ergo. Mangler du sommerlæsning, der både er underholdende og kan gøre dig mere informeret om Danmark og de goder og livsvilkår, vi som oftest tager for givet, så kan jeg kun anbefale Helen Russells ‘Mit år som dansker’

Find den HER

Er der nyt fra Østfronten? Følg med på Facebook, via Bloglovin’ og Instagram

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar. Ordene er (bortset fra citatet) mine egne.

2 kommentarer

 • Stine

  Åh det lyder som vand på min mølle – den må jeg læse :joy: Lige så snart jeg har afleveret speciale altså…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   … eller som velfortjent afkobling efter en speciale-arbejdsdag! De dér mentale pauser kan være guld værd. God vind med skrivningen. Jeg bliver helt misundelig!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Status på maven, alene hjemme og to-do lister