Om at udfordre sin egen comfort zone

Tandlægebesøg, suttestop og andre fredagstanker

Bean og jeg tog begge tidligt fri fra henholdsvis voksen- og børnarbejde i dag. Tilgiv mig lige et kort sidespring; Hold. Nu. Op! hvor er der tilsyneladende prestige i at være det barn, der bliver hentet først. 10 børn skulle lige over og spørge om hun skulle hjem allerede. Bean var tydeligt stolt og gav allernådigst kram til enhver, der måtte ønske et. Inklusive samtlige pædagoger. #kindergardenrules, tænker jeg. Og hvor er det i øvrigt også en kæmpe luksus med fleksibelt arbejdsliv og muligheden for et stopover på legepladsen og så stadig være hjemme kl. 15 og i god tid til at bage boller, hygge og lege inden det er tid til at lave mad. Specielt når man er græsenke, fordi andre er på hyggelige kurser for at lære mere om parkour med nogle af landets allerdygtigste udøvere. Tsk.

Nå. Anledningen til den ekstraordinært tidlige weekend var en indkaldelse til 3-års besøg hos tandlægen. Sidst vi var afsted var Bean lidt over et år og havde lige fået sin allerførste tand. Der var ikke just meget at kigge på dengang, men jeg var glad for tandlægens rolige, stille tilgang og det gentog sig nu. Vi kom i god tid, så vi havde mulighed for at se det hele an – inklusive venteværelseslegetøjet – og Bean var helt med på, at vi skulle til tandlægen, og at tandlægen skulle kigge på hendes fine bisser, som der trods alt er noget mere end en enkelt af efterhånden.

Til alles overraskelse (og moderens ubetingede stolthed) trådte Bean prompte ind ad døren, da vi blev kaldt ind, sagde hej og klatrede uopfordret op i tandlægestolen. Her forklarede tandlægen i simple termer, hvad der skulle ske og så fik hun ellers lov at tælle alle tænder, mærke på tandkød og kigge efter inde i munden at alt var, som det skulle være. Det er efterhånden meget længe siden, vi har haft bøvl med tandbørstning, og der var ingen overraskelser i form af tandproblemer eller skyggen af antydningen af huller. Tandlægen kunne se en anelse suttebid, og anbefalede at vi smider sutten helt ‘når hun bliver tre år’. Til slut fik Bean lov at vælge en gave og en tandbørste, og så kunne vi tage hjem igen. (Eller. Med et smut forbi slikbutikken for at købe fredagsslik for lige at skabe lidt balance, ikke?)

Jeg ved at mange har problemer med eller ligefrem angst for tandlæger – det har lykkeligvis aldrig været et problem for mig. Hvilket nok er en kombination af et liv med ‘0 huller’, forældre uden tandlægeskræk og en god børnetandlæge og senere gode tandlæger. Jeg håber og tror, at Bean følger i samme spor.

Så er der lige det med sutten. Det er næppe hverken en hemmelighed eller overraskelse, at Bean altid har søgt tryghed. Naturligvis primært i min og Jonas’ arme (og undertegnedes barm det første år), men også i sin sut. Hun har aldrig haft et helt særligt tøjdyr/nusseklud etc., der har været fast følgesvend. Der har været favoritter løbende, men aldrig en konstant yndling. Jeg ved godt, at de fleste har ‘3 år’ bøjet i neon som suttestopstidspunktet. Det tænkte jeg også, vi skulle have. Tænkte. Datid. For ‘3 år’ er under 14 dage væk, og Bean er ikke klar.

Vi taler løbende om, at store børn ikke bruger sut, at suttestop udløser en gave og vi kigger nysgerrigt på suttetræerne, der står rundt omkring, hver gang vi kommer forbi et. Bean bruger kun sut om natten. Eller hvis hun er ekstraordinært ked af det. Det kan godt være, det ikke er kosher i tandlægekredse, men et par måneder fra eller til med gradvist mindre brug af sut kommer næppe til at gøre den store forskel for min datters fremtidige tandsæt. Og jeg er helt overbevist om, at ingen drager nytte af en kæmpe suttekrig – hverken Bean eller os. Hvad skulle pointen være udover at fremprovokere en masse gråd og ulykkelighed? For en (relativt arbitrær) datos skyld. Spørg mig igen, hvis vi stadig er her om et år.

Hvad har I gjort? Og hvornår?

 photo DSC_0010_zpsrxx9wand.jpg
 photo DSC_0012_zpsm5kaazaf.jpg

Er der nyt fra Østfronten? Følg med på Facebook, via Bloglovin’ og Instagram

12 kommentarer

 • Heidi Kjeldgaard

  2 af mine 4 døtre brugte set til de fyldte 5 år. De var bare ikke klar før. De havde dog kun sutten når de skulle sove eller trøstes efter fald mm.

  De andre 2 var hhv knap 3 og godt 3 år…. Jeg tror ikke på det hjælper at tvinge suttestop igennem….. Det giver urolige og utrygge børn

  Stol på din egen mave fornemmelse.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Tak for input. Det er rart at høre fra nogen, der har erfaringer. Min egen mavefornemmelse er bestemt også at lade hende blive klar selv, og sutten er blevet brugt mindre og mindre de sidste måneder. Også når hun er ked, kan hun finde trøst på andre måder, så det skal jo nok komme 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det er pudsigt. Min pige er lige fyldt 3 år d. 18/3 og vi var til tandlæge i starten af marts. Vigga er vanvittig afhængig af sin sut (også i dagtimerne, hvor hun tigger og beder om den), så jeg tænkte “nu går tandlægen sgu nok all-in!”

  Men nej. Hun sagde i stedet, da jeg selv spurgte ind ang. suttebid, at der måske var en smule, men nu skulle vi tage det helt roligt. Lige lade hende starte i børnehave og gå et par måneder. Så kunne det være, når Vigga selv kom og meldte sig klar, at vi kunne gøre det. Hendes erfaring var, at suttebid fint når at rette sig, selvom de også når de 4 år før det endelige farvel til den tryghed.

  Så … det var rigtig rart at høre! 🙂

  Vores søn var 3 år og 2 mdr., da han selv sagde at nu måtte julemanden godt komme og hente dem, så han kunne få den gave der.

  Han forstod faktisk ikke helt konsekvensen af sine ord og handling før om aftenen, hvor han blev lidt ked af det, men det gik forbavsende let helt generelt, og han accepterede det. 2-3 dage senere nævnte han ikke sutten mere. Heller ikke selvom lillesøster brugte nogle magen til, der ofte lå rundt omkring.

  Tag jer den tid, I skal. Lad først og fremmest Bean selv være med i beslutningen, så skal det nok gå nemt, når først den er afleveret. Pøj pøj 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Tak for fint input – og dejligt med den tandlægeholdning!

   Min mavefornemmelse er også klart at vente og lade hende selv blive klar <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Viola

  Vi er ikke nået til suttestop endnu (vi er bare stadig glade for at hun gider den i det hele taget!), men kan huske at min lillebror havde suttebid og det rettede sig rigtig hurtigt da han stoppede – så jeg tænker ikke at man behøver hænge sig så meget i det – men istedet gøre som du gør og kigge på sit barn!
  God weekend!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   God weekend til jer også 🙂 Ork, vi har også været virkeligt, virkeligt glade for de sutter. Og jeg tror at suttebid skal være rigtig grelt før det er problematisk

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie

  Vi gjorde det samme som jer, talte om suttestop når vi kunne komme til det i tiden op til deres 3-års fødselsdag, men lod ellers vores børn bestemme, hvornår de var helt klar. Vores ældste har også et ret stort behov for tryghed, så han fik lagt nogle af sine sutter ind i en Build-a-bear bamse, så han stadig havde dem med sig i seng 🙂 (vores yngste var ophøjet ligeglad med den slags sentimentalitet og ville have Lego som suttestops-gave)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Skøn idé med Build-a-Bear! Den skriver jeg mig lige bag øret. Jamen, børn er jo så smart indrettede, at de selv ved hvornår deres tid til blestop, suttestop, ammestop etc. er, når de får lov at følge deres naturlige instinkter.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • sabrina

  Mor til 4 og klinikassistent…..

  Du er så meget på rette vej….
  Alle mine børn har brugt sut også ud over de 3 år uden problemer. af erfaring ved jeg fra utallige sæt tænder at der går meget langt mellem dem som ikke selv retter sig når sutten bliver lagt væk….

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Tak for fedt input fra fagkundskaben! Jeg holder fast, men hvor er det rart at høre, at vi er mange med samme holdning til suttestop.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sanne

  Jeg vil som tandplejer i børnetandplejen, bare komme med et lille ,pip’ om, at det jo ikke kun er det åbne bid ved fortænderne der er på spil (det retter sig nemlig rigtig nok ofte fint op), men også sammenbidet på kindtænderne og et overbid, der kan opstå som følger af lang tids suttebrug, hvilket kan blive nødvendigt at rette op med tandregulering som teenager. Dermed ikke sagt at suttestop er en dans på roser, jeg har selv en 2 1/2 årig der er vild glad for sin sut, dog kun til natten og lur.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Jeg er skam heller ikke i tvivl om, at det på sigt er en skidt idé at sutte meget – så vi er igang med at trappe stille og roligt ned. Jeg synes bare det er meget rarere at gøre i Beans eget tempo end at skulle tage en kæmpe krig med gråd og ulykke. Tak for input 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Om at udfordre sin egen comfort zone