JULEFERIE! (I al fald næsten...)

Legetøj har da ikke noget køn

Jeg ved, at der under juletræet blandt mange andre pakker venter både rosa tyl og powertools til Bean – og jeg ved, at hun bliver vildt glad for begge dele.

 photo legetoslashjudenkoslashn_zps0ee0e784.jpg

Tylskørt fra Pomp de Lux // Værktøjskasse fra Bosch 

Jeg har skrevet om det før, særligt i forbindelse med Beans kærlighed til tog og andre større transportmidler, men jeg synes alligevel, emnet er særligt relevant her op til jul. På ingen andre tidspunkter af året købes der legetøj, tøj og udstyr til børn i samme mængder. Og markedsføringen er sædvanligvis håbløst ‘kønnet’. Det synes jeg er virkeligt ærgerligt, for børn (i al fald små børn) er jo grundlæggende ligeglade med og slet ikke bevidste om, at noget er ‘pigelegetøj’ (læs: dukker, prinsessekjoler, ponyer, alt der er pink) og ‘drengelegetøj’ (læs: værktøj, sværd, racerbaner, superhelte, actionfigurer og alt, der er blåt).

I VHD leger piger og drenge med dukker, bamser, tog, biler, mad og løber rundt i smukke skørter. Og har en fest. Jeg er stor, STOR tilhænger af, at børn får lov at lege med og udtrykke sig præcis, som de har lyst til. Også selvom det betyder, at Bean om føje tid klatrer i træer og insisterer på Spiderman-oufits og jeg mere har lyst til at lege med påklædningsdukker og give hende yndige kjoler på.

Jeg tror simpelthen ikke på, der er en rigtig måde at være pige eller være dreng på. Og jeg mener ikke, at legetøj bør være ‘kønnet’. Jeg vil gøre mit allerbedste for ikke at stereotypisere Bean alt for meget – og for at være åben for hendes måder at udtrykke sig på. (Så længe de ikke er farlige!)

Er der nyt fra Østfronten? Følg med på Facebook eller via Bloglovin’

2 kommentarer

 • Jeg giver dig ret… langt hen ad vejen. Jeg tænker nemlig på, at hvis nu jeg havde en dreng og ikke en pige, så er jeg altså ikke sikker på, at jeg ville – selvom han ønskede det – lade ham tage i børnehave med et tylskørt på. Men jeg er ikke sikker. Don’t know. Måske ville jeg være ligeglad, fordi jeg kunne se på min dreng, at han synes, at han var så lækker og sej i det skørt. Måske ikke. I det hele taget, så er jeg nok ikke så ophidset over den ‘kønnede’ markedsføring, som butikkerne bruger i større elle mindre udstrækning. Det generer mig ikke det store med mindre, det er VIRKELIG grelt. Så længe, at vi bare lader børnene være børn og selv lader dem vælge legetøj og udtryksformer ud fra de sunde værdier, som vi som forældre giver dem med… Blot et par tanker, som helt sikkert strider mod den fremvindende diskurs om en ikke-kønnet påvirkning af vores børn.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Jeg tror, det er vigtigt, at vi lader være med at kønsstereotypisere, så ‘pige’ SKAL være lyserød og ‘dreng’ SKAL være blå og med action. Det er virkelig ærgerligt for alle de børn, der ikke kan finde sig til rette i de roller.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

JULEFERIE! (I al fald næsten...)